Home What do we offer ? Contact Video

TRAININGS

7/04/2010 - Twee Vuistregels en doe maar heel gewoon

In de apotheek is het nieuwe vergoedingssysteem behoorlijk onopvallend van start gegaan. Nauwelijks een patiënt die het merkte of vragen stelde. Opmerkelijk en tegelijk een beetje spijtig, want dit is een perfect moment om de apotheker en zijn nieuwe taak helder te positioneren. Met twee simpele vuistregels en de uitstekende folder over het farmaceutisch dossier kan dat nog steeds.

Doe maar heel gewoon
In essentie hoef je over het NVS maar twee simpele vuistregels te onthouden. Verder is het een kwestie van gewoon, correct werken; de software doet de rest.

Als je wil weten voor welke producten het nieuwe systeem geldt, kijk dan op het doosje. Het NVS is van toepassing als er een “RIZIV terugbetalingsletter” op staat. (Uiteraard een letter die geldig is in de publieke apotheek: A, B, C, Cs, Cx, Af, Bf, etc.). Een product dat in het NVS valt, behoudt de nieuwe prijsstructuur, ongeacht of het ook effectief terugbetaald wordt of niet. Staat er geen “RIZIV letter” op, dan is het product in het oude margesysteem gebleven.
Als je bij een voorschrift op stofnaam of een product uit Hoofdstuk IV effectief een bijkomende “intellectuele prestatie” levert (een geschikt product kiezen of een administratieve handeling verrichten om de voorwaardelijke terugbetaling toe te passen) dan verdien je een aanvullend honorarium. Maar het omgekeerde geldt ook: indien de arts op stofnaam voorschrijft zonder dat je een keuzemogelijkheid hebt of je levert een attestproduct af zonder toepassing van het derdebetalende systeem, dan is er geen aanvullend honorarium, want je levert ook geen bijkomende prestatie.

In de dagelijkse praktijk is dat de essentie van het nieuwe systeem. In feite hoef je zelfs dat niet te onthouden. Het volstaat normaal en ordelijk te werken. Dus heel gewoon attestgegevens invullen of aanklikken “derdebetalingsregeling van toepassing” (als dat zo is). Of gewoon een VOS voorschrift via de VOS module uitvoeren of het vertrouwde product van de patiënt afleveren en VOS aanklikken. Op geen enkel moment hoef je wakker te liggen van het NVS, want de software doet de rest.
Wie het toch niet kan laten, kan op het einde van de week wel eens een rapportje genereren. Hij/zij kan dan – voor het eerst ?! – zien hoeveel (of hoe weinig) aanvullende prestaties geleverd werden. In elk geval krijgen we er voortaan ook een vergoeding voor. Loon naar werk.

Twee ontnuchterende vaststellingen
Het NVS bracht de afgelopen weken wel ongelooflijk veel volk op de been. In het Antwerpse zo’n 650 collega’s, dus ruw geschat de helft van het corps. Nieuwsgierigheid of zorg voor het inkomen? Het was alleszins een unieke kans om voor een zeer breed publiek de horloges voor het NVS nog eens allemaal gelijk te zetten. Daarbij deed ik twee ontnuchterende vaststellingen:

Sommige apothekers hebben de basisfilosofie van het NVS (Cf. “Loon naar werk”) nog niet helemaal in de vingers. Ze hebben het moeilijk om hun vergoeding los te zien van het product, de grootte van de verpakking of de publiekprijs ervan. In dezelfde gedachtenlijn verwachten ze blijkbaar vergoed te worden voor het vlaggen van een product, eerder dan voor het leveren van de intellectuele prestatie of de administratieve afhandeling, waarvoor aanvullende honoraria voorzien zijn.Het zal nog tijd en veel duidelijke communicatie vragen om die mentale switch helemaal te maken. En daarvoor zijn er maar drie regels: “Repeat, repeat, repeat!”

De prachtige folder “Uw Farmaceutisch Dossier, een + voor uw gezondheid!” (zie hiernaast ->) bleek voor de overgrote meerderheid van de collega’s een illustere onbekende. En dat is zeer spijtig, want het is een uitmuntende communicatietool om de meerwaarde van de apotheker te etaleren, om de patiënt vertrouwd te maken met zijn “farmaceutisch dossier” en meteen in eenvoudige woorden uit te leggen wat “farmaceutische zorg” eigenlijk is. Het is ook de aller-goedkoopste reclame die we als apothekers niet alleen mogen, maar in feite moeten maken (om helemaal in orde te zijn met de privacy wet). Slechts één minpuntje: elke folder zou een barcode moeten dragen, zodat we kunnen registreren wie al dan niet reeds zijn exemplaar heeft ontvangen. Misschien iets voor een volgende druk?

Dirk Broeckx – 7 april 2010

Voor wie zich nog snel wil bekeren tot orthodoxe communicatie:
CNK 268 7382 voor 25 ex. NL Patiëntenfolder Farmaceutisch Dossier
CNK 268 7390 voor 25 ex. FR Patiëntenfolder Dossier Pharmaceutique
(zo lang de voorraad strekt; hopelijk nog met veel herdrukken!)


‹‹Back






Copyright © 2024 Dirk Broeckx – All rights reserved.
Privacy beleid | Sitemap
Webontwikkeling Siteffect