Home What do we offer ? Contact Video

TRAININGS

7/07/2012 - Limani

Limani is het Grieks voor ‘haven’. Het is ook de naam van een merkwaardig (eigenzinnig maar heel logisch) project dat het Limburgs provinciebestuur heeft gelanceerd om innovatieve projecten in de mantelzorg te ondersteunen.

Ik poter en durf daarenboven een vakantiewerk te geven
Voor alle duidelijkheid: ik poter deze maand, want ik doe wel alsof de7de onverdroten doorwerkt, maar dat is in feite niet zo.

Het internet zorgt ervoor dat de zendingen keurig en (hopelijk) op tijd zullen toekomen, maar in feite waren deze en volgende twee bijdragen al ingeblikt nog voor ik vertrok.
Ik kan meteen een bocht afsnijden en het thema aankondigen van deze bijdragen. En ik doe er nog een schep boven op, door jullie zelfs een vakantiewerk(je) achter te laten: laten we – liggend in de zon of wandelend in de bergen – eens freewheelend nadenken over hoe de gezondheidszorg er zou kunnen uitzien in de toekomst.
Voor wie dat niet ziet zitten en zijn geest echt helemaal op nul wil zetten: geen nood. In augustus en september wenkt de tweede zit, want deze vakantiebijdragen lopen niet weg.

Regionaal beleid
Vermits ik deze keer het denkwerk naar mijn lezers doorschuif, kan ik me beperken tot een moment van inspiratie, dat ik net in de karnt vond (zie kader). Het Limburgs provinciebestuur gaat fors investeren in mantelzorg. Ze heten het project ‘Limani’ (Grieks voor ‘haven’) omdat ze het belangrijk vinden ‘dat mensen zo lang mogelijk in hun veilige thuishaven kunnen blijven wonen en verzorgd worden’.
Toevallig gebruik ik in de P4F trainingen steeds Limburg en Antwerpen als voorbeeld om aan te tonen dat gezondheidszorg niet nationaal, niet regionaal, maar beter lokaal kan worden bepaald.
Limburg heeft steeds een prima uitgebouwde thuiszorg gehad, terwijl Antwerpen op dat vlak ferm achterop hinkt. Omgekeerd liggen de uitgaven voor rustoorden voor bejaarden en rust- en verzorgingstehuizen in Limburg een ferm pak lager dan deze in Antwerpen. (Kijk er de RIZIV cijfers maar op na). Uiteindelijk zijn de twee provincies een mooi voorbeeld hoe je binnen éénzelfde zorg- en terugbetalingsysteem perfect twee totaal verschillende aanpakken kunt organiseren.
De vraag ‘waarom’ de aangrenzende provincies zo verschillend zijn, is allicht een klassieke situatie van de-kip-en-het-ei: zijn rustoorden in Antwerpen de norm geworden – eerden dan ouderen thuis te verzorgen – omwille van een beperkt aanbod van thuisverpleging, of omwille van een beter aanbod van rustoorden? Voor Limburg kan je dezelfde vraag stellen, maar omgekeerd. Hoewel het waarschijnlijk aan de bron geen bewuste politieke keuze is geweest, gaan de Limburgers nu duidelijk wel heel consequent in de gekozen richting verder.

 

De Standaard 6 juli 2012 (sectie Limburg)

GENK - Het provinciebestuur wil in de toekomst mantelzorgers nog beter bijstaan. Limburg Sterk Merk trekt 750.000 euro uit om innovatieve projecten in de mantelzorg uit te werken. Bedoeling is dat hulpbehoevenden langer thuis kunnen blijven wonen.
Van onze medewerkster
Met de sterke vergrijzing in Limburg wil het provinciebestuur klaar zijn om het tekort aan rusthuisbedden op te vangen. ‘Belangrijk is dat mensen zo lang mogelijk in hun veilige thuishaven kunnen blijven wonen en verzorgd worden’, zegt gedeputeerde van Welzijn Mieke Ramaekers (CD&V). Onze provincie is op dat vlak al koploper met 77 procent van de zorg, die bestaat uit mantelzorg.
‘Het wordt nog belangrijker om in te spelen op de noden van mantelzorgers en daarom beginnen we met het project Limani, wat Grieks is voor haven.’ Bedoeling is dat mensen uit de mantelzorg en thuiszorg samen met professionelen projecten uitwerken. ‘We willen proeftuinen organiseren om aan de noden van de mantelzorg tegemoet te komen. Limburg Sterk Merk trekt daarvoor 750.000 euro uit. Met dat geld zetten we coördinatoren in om de verschillende geselecteerde projecten op te volgen.' De proeftuinen moeten een hefboom zijn voor de toekomst.
Bij zorgcentrum en dagopvang voor ouderen 't Kozenhuisje in Genk bestaat al een idee voor een project dat het wil indienen. ‘We zien vaak ouderen die een tijdje in het ziekenhuis moeten verblijven. Ze zouden eigenlijk best naar een rusthuis gaan, maar daar is niet altijd plaats. Er zit dan niets anders op dan weer naar huis te gaan. Voor de familieleden is dat vaak een hele aanpassing, want zij worden nu de mantelzorgers. We willen een project beginnen om de mantelzorgers te begeleiden en maximaal te assisteren’, zegt Guido Vandebrouck, voorzitter van het OCMW van Genk.
In de toekomst zou uit dit project ook nieuwe werkgelegenheid in de zorgeconomie moeten voortvloeien. Ook het onderwijs pikt daarop in en werkt op basis van de bevindingen uit het project betere zorgopleidingen uit.

Limburgse inspiratie
De Limburgse beslissing om de thuiszorg en vooral de mantelzorg nog verder te ondersteunen, maakt het omwille van meer dan één reden de moeite om er eens bij stil te staan en na te denken:

  1. De vergrijzende Babyboomers beginnen stilaan de (ouderen)zorg te overspoelen. We gaan bedden en handen tekort hebben om ze allemaal in het huidige systeem en aanbod van rustoorden en verzorgingstehuizen onder te brengen. Niets doen is dus geen optie. Ouderen maximaal thuis verder verzorgen is dus de betere keuze.

  2. Zelfs wanneer je ouderen thuis verzorgd, zal professionele hulp door de stijgende vraag en behoeften onbetaalbaar of onvindbaar worden. De naaste omgeving en familie inschakelen is dus de logische en betere keuze. Een beperkte financiële erkenning zal gewaardeerd worden en met eenzelfde budget zal je er allicht meer zorg mee kunnen kopen.


  3. Wachten tot het manna uit de hemel valt, omdat de ziekteverzekering inspringt, lost niets op, tenzij wanneer het te laat zal zijn. Een goed gestructureerde thuiszorg, staat dicht bij de lokale bevolking en werkt pas indien er een sterk netwerk van eerste-lijn-verzorgers kan worden geactiveerd. Dat doe je niet van achter een bureau in Brussel; dat kan je beter op lokaal niveau. Voor een regio zoals Limburg (oppervlakte en bevolkingsdichtheid) lijkt de provincie een zeer geschikt niveau, met vlotte contacten met enkele sterke beroepsstructuren (huisarsten, verpleegkundigen, thuiszorgers en apothekers) die elkaar kennen en vertrouwen.

Voer om na te denken, daarginds aan het strand of in de bergen…!?! En het is daarenboven een positief verhaal. Dat hoor je ook niet alle dagen in de gezondheidszorg, niet?
Dirk Broeckx – 7 juli 2012

REAGEER


 

 


‹‹Back






Copyright © 2024 Dirk Broeckx – All rights reserved.
Privacy beleid | Sitemap
Webontwikkeling Siteffect