Home What do we offer ? Contact Video

TRAININGS

21/08/2010 - Farmaceutische Zorg. Wat doet een apotheker eigenlijk?

Apothekers helpen mensen te genezen, gezond te blijven, zich goed te voelen en geld te besparen. We helpen mensen veilig gebruik te maken van vaccins die infecties voorkomen, geneesmiddelen die ziekten genezen of voorkomen dat ze erger worden, vitaminen, supplementen of speciale voeding om gezondheid en welzijn te verbeteren. Maar bovenal zijn we dicht bij u, makkelijk toegankelijk voor een gesprek, goed in het beantwoorden van vragen en klaar om zorg te dragen voor u en uw familie.

Vlot bereikbaar, met een breed arsenaal van oplossingen
Een heel dicht netwerk van apotheken, de verplichte aanwezigheid van de apotheker wanneer de apotheek open is, zoniet een vlot bereikbare wachtdienst, 24/7. Logisch dat men met allerlei gezondheidsproblemen en –vragen bij de apotheker komt, die beschikt over een breed arsenaal van producten voor verzorging en hygiëne over voedingssupplementen tot geneesmiddelen (al dan niet op voorschrift). Vaker dan men denkt verwijst de apotheker ook naar andere zorgverstrekkers, opdat de patiënt steeds de best mogelijke oplossing voor een vraag of probleem krijgt.

Voorkomen is beter dan genezen
Via de vitrine, met folders en affiches en vooral door persoonlijk contact bereikt de apotheker een zeer breed publiek. Sensibiliseren voor het opsporen of voorkomen van gezondheidsproblemen en ziektes gebeurt algemeen of gericht. Via de geneesmiddelenhistoriek van patiënten kan de apotheker immers bepaalde risicogroepen identificeren en aanspreken. Niet elk probleem vereist een pilletje; misbruik van medicatie wordt zeker ontraden. “Neen” zeggen is ook een verantwoordelijkheid van de apotheker.

Gebruik geneesmiddelen met overleg en verstand
Wanneer de arts een geneesmiddel voorschrijft of wanneer de apotheker voorschriftvrije medicatie aanraadt, gebeurt dit rationeel: objectieve, complete en actuele wetenschappelijke kennis wordt gecombineerd met eigen ervaring en met informatie over de individuele patiënt. Dat veronderstelt keuzes maken. Is al dan niet medicatie nodig? Zijn er betere alternatieven? Welk product, welke toedieningsvorm, welke dosis is best en hoe lang moet de behandeling duren om een optimaal resultaat te bekomen?

Eenmaal goed gekozen, moet medicatie ook optimaal gebruikt worden
Het beste geneesmiddel heeft geen effect als het niet juist gebruikt wordt. Naast de “hardware” van het geneesmiddel, is ook “software” nodig om een goed resultaat te bereiken. Waarom moet dit geneesmiddel gebruikt worden? Hoe werkt het en wat zijn mogelijke nevenwerkingen? Hoe en hoe lang moet het juist gebruikt worden? Voor elk gebruik van medicatie moet de patiënt deze informatie krijgen, individueel, bij voorkeur goed doorgepraat en bondig op papier herhaald. Bij het gebruik van meerdere geneesmiddelen hoort een overzichtelijk medicatieschema.

Vermijd geneesmiddelengebonden problemen
Fouten, onduidelijkheden of misverstanden bij het voorschrijven of het lezen van een voorschrift komen voor. De apotheker spoort ze systematisch op, samen met interacties, contra-indicaties, dubbelmedicatie of overbodige medicatie. Patiënten die onvoldoende informatie hebben gekregen, die dingen verkeerd hebben begrepen of onvoldoende regelmatig hun medicatie nemen; het zijn allemaal situaties waarin geneesmiddelen meer problemen kunnen veroorzaken dan dat ze oplossen. De apotheker spoort ze ook op. In overleg met de arts en de patiënt wordt het resultaat van de behandeling geoptimaliseerd.

Overleg en samenwerking met andere zorgverstrekkers
Lokaal overleg tussen apothekers en artsen, verpleegkundigen, kinesisten, tandartsen en andere zorgverstrekkers helpt de zorg voor de patiënten beter de coördineren. De kwaliteit en dus de resultaten van de zorg verbeteren, naarmate dit overleg regelmatig, efficiënt en vlot verloopt, zowel voor één patiënt, als meer algemeen. Net als in het ziekenhuis zal de apotheker steeds meer zij aan zij gaan werken met andere leden van het zorgteam, met de familie en de omgeving van de patiënt. In rustoorden en voor bedlegerige patiënten aan huis zal de apotheker steeds meer aangepaste oplossingen aanbieden.

Dirk Broeckx -- 21 augustus 2010


‹‹Back






Copyright © 2024 Dirk Broeckx – All rights reserved.
Privacy beleid | Sitemap
Webontwikkeling Siteffect