Home What do we offer ? Contact Video

TRAININGS

7/07/2010 - Gouden Leeuwen

We winnen prijzen en erkenning voor de creativiteit en de innovatie van Belgische mensen en bedrijven in reclame en media. Maar leg die nieuwe aanpak eens naast het geneesmiddel en zijn bijsluiter, toch de basis van alle noodzakelijke informatie die rond medicatie wordt gecommuniceerd. Wat houdt ons tegen om diezelfde creativiteit, die internationale prijzen oplevert, los te laten op de farmacie?

Ik lees en combineer drie recente artikels: “Vijf Leeuwen voor Kai Mook”, “Belgische Grand Prix in Cannes” en “Journalistieke Export”. In dit laatste, een Knack column, brengt Leo Neels een lange lijst van troefkaarten en azen uit de wereld van de media voor het voetlicht. Hij pleit ervoor die voortaan als nationale trekkers van de kenniseconomie te presenteren, eerder dan bier, chocolade en diamant te blijven promoten als dé Belgische topproducten. Touché!
In de twee eerste artikels rapporteerde De Standaard over de Belgische successen op het reclamefestival in Cannes. Uit de meer dan 2.500 internationale inzendingen regende het Zilveren Leeuwen voor drie innoverende (Belgische) internetcampagnes. In de categorie “Design” kreeg het bureau Happiness zelfs een Gouden Leeuw voor een (slimme en aantrekkelijke) lanceringscampagne van de Toyota IQ.

Neels beschrijft de groeiende verwarring waarmee mediamakers en bedrijven kijken naar de ravage die nieuwe informatietechnologieën en het gewijzigd consumentengedrag aanrichten op hun klassieke business modellen. Iedereen is op zoek naar nieuwe formats en – vooral – nieuwe businessmodellen waardoor informatie (en reclame) in de samenleving zal vloeien.

De Impact van IT en het gewijzigd consumentengedrag zijn twee van de vijf topics die aan de basis liggen van de “Prepare for the Future” trainingen, waarmee ik volop bezig ben. De hele geschetste problematiek staat daarin dus centraal. We moeten in onze sector (zowel officina als industrie) niet langer aarzelen om samen een heldere visie en een daadkrachtige strategie te ontwikkelen en in de praktijk te brengen om het hoofd te bieden aan de maatschappelijke tsunami die ook onze sector niet zal sparen.

Goede therapeutische resultaten met medicatie vergen niet alleen uitstekende “hardware” (de actieve moleculen, in gebruiksvriendelijke galenische vormen), maar ook ruime aandacht voor de “software” (de informatie, correct en op individuele maat van de patiënt). We investeren kapitalen voor het ontwikkelen van innoverende geneesmiddelen en daar zijn we ook heel sterk in. Maar wordt het geen tijd om de hierboven beschreven nationale azen en troeven sterker uit te spelen op het vlak van innoverende communicatie rond medicatie ?

Laat de creativiteit waarmee we prijzen en erkenning winnen in Cannes eens los op de bijsluiter, de verpakking en het hele informatiekader rond geneesmiddelen. Sla de handen van bedrijven, zorgverstrekkers en overheid eens in elkaar om België ook aan de spits te brengen op die gebieden waar – meer nog dan met het zoveelste “me too” of “me better” product – massa’s therapeutische meerwaarde voor het grijpen ligt.

Houden de Europese richtlijnen ons daarbij binnen een te eng keurslijf? Kijk eens kritisch naar eender welke bijsluiter. Is dat echt het beste wat we aan moderne communicatie rond medicatie te bieden hebben ? Zelfs wanneer je de bijsluiters op een website bijeen brengt, blijven het zwakke schakels in de geneesmiddelenvoorziening. Is het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie juist niet het ideale moment om – minstens experimenteel – onszelf de kans te geven eens buiten de lijntjes te mogen kleuren?

Neen, dit is geen pleidooi voor het liberaliseren van DTC (Direct to Consumer), want dat is nog “oude” Web 1.0 communicatie. Waar we moeten voor gaan is een innoverende aanpak van geneesmiddelencommunicatie in heuse Web 2.0 stijl waarbij de consument / patiënt als volwaardige partner betrokken wordt. We mogen en moeten de ambitie hebben om ons land omtrent geneesmiddelen en communicatie een pioniersrol te laten spelen, zodat onze azen en troeven op het vlak van media, in het bijzonder van nieuwe informatie en communicatietechnologie, zich niet beperken tot producties van Studio 100, Woestijnvis of Alfacam en campagnes zoals de “Eternal Moonwalk”, “Kai Mook”, “Live Strong” of “Toyota IQ”.

Laat eens wat Gouden Leeuwen uit de kooi, waarin het geneesmiddel en zijn communicatie zit opgesloten. De patiënten wachten. Waar wachten wij nog op?


Dirk Broeckx – 7 juli 2010


‹‹Back






Copyright © 2024 Dirk Broeckx – All rights reserved.
Privacy beleid | Sitemap
Webontwikkeling Siteffect